SzoborLap.hu blog

A Szoborlap.hu online közösségi művészeti adattár hivatalos publikum-tájékoztató és fejlesztői blogja. Információk, sztorik, érdekességek és új funkciók.

Friss topikok

  • kozma jános: Én is örömködtem a történet első és második részén, várom a folytatást. (2010.06.17. 08:40) A Szoborlap.hu története II.

Szoborlap Mobil verzió

2010.10.20. 05:37 paltamas

A napokban jelent meg a sokak által hosszú hónapok óta várt jQuery Mobile fejlesztői csomag, ami lehetővé teszi, hogy relatív gyorsan és egyszerűen készítsünk ízléses és elvárhatóan működő weboldalakat a manapság népszerű okostelefonokra.

Meglovagolva ezt a hullámot is lefejlesztettem a Szoborlap Mobil változatát 0.1 verziószámmal.

www.szoborlap.hu/mobil


qrcode

 
Update (október 23.): A jQuery Mobile csmagot egyelőre jQtouch pluginra cseréltem le, mert túl sok bug van még az előbbi alfa verziójában. Emellett viszont újításként elindult a térképes keresés!

Szólj hozzá!

Hírlevél három évvel ezelőtt...

2010.10.12. 06:13 paltamas

Öcsém dobott meg egy igazi klasszikussal. Hírlevél 2007. novemberéből. Elolvasva megállapíthatjuk, hogy sem a humorérzékem, sem a stílusom nem fejlődött túl sokat, khm.

Mindenesetre az biztos, hogy a legjobbkor kaptam vissza a levelet, mert kellő lendületet ad majd az új hírlevél kifejlesztéséhez, ami sok-sok érdekességgel indul útjára - remélhetőleg még novemberben.

Na de jöjjön a hírlevél... :]


From: SzoborLap <info@szoborlap.hu>
Date: 2007/11/9
Subject: Szoborlap.hu hírek :: Kényelmi termékek
To: [...]

Szia kedves regisztrált Felhasználó!

Ez most nem semmi. Az utóbbi hetekben rohamléptekben fejlesztettem. Mindent megtettem, hogy ha legközelebb bejelentkezel, úgy érezd, hogy tiéd a világ. Nade. Összegezzünk.

Bekerült pár dolog a rendszerbe, amivel sokkal kényelmesebben tudsz töltögetni, ezek:
 - Megváltoztathatod az adataidat (nem nevezném kényelminek, de eddig ez sem volt)
 - Kérheted a jelszavadat, ha véletlen elfelednéd
 - Jelszót is változtathatsz!
 - Feltölthetsz Sajátképet, vagyis képet magadról (VILÁGHÍR!)
 - Könnyebben találnak meg rajongóid egy csomó újításnak köszönhetően (hozzászólások, stb automata nekedtovábbítása).

Teszteld és töltsd fel az arcod! http://www.szoborlap.hu/feltolto.php (ez a link már nem működik)

Amint láthatod az oldal elkezd igazi weblapként működni és kilép végre a gyermekkor álomvilágából.

Beszéljenek a tények:
 - Már 189 szobrot tartunk
 - Napi letöltésszámunk az elmúlt két hónapban megháromszorozódott (jelenleg ezer körüli)
 - Legalább három levelet kapok hetente a látogatóktól, ami nem semmi kéremszépen
 - Az október 19-én beindult Szabadkép projekt sikeres, mivel nem csak a regisztrált felhasználók, hanem már két totál idetévedő ember küldött be saját felvételeket az elmúlt egy hétben!

Ugye érzed, hogy kezdünk kitörni az eddigi családias hangulatból. Ugye érzed!

Emellett megy a szavazás, a te véleményedre is számítok: http://www.szoborlap.hu/blog_reszletes.php?aktualis=32 (ez a link már nem működik)

:) kellemes estét & jó hétvégét!

--¤--¤--¤--¤--¤--¤--¤--¤--¤--¤--¤--¤--¤--¤--¤--¤--¤--¤--¤--¤--¤--¤--¤--¤--

Pál Tamás

Szoborlap hírlevél
http://www.szoborlap.hu

Szólj hozzá!

Itt a Szoborlap Instant, nekünk fél óra kellett!

2010.09.15. 15:07 paltamas

Kissé megkésve bár, de mi is elkészítettük gyorsan a pár napja indított Google Instant szolgáltatáshoz hasonló keresőnket, amit itt érhetsz el. A tegnap éjjeli hipphopp fejlesztést a Webisztán egyik cikke inspirálta.

Persze tartozom egy vallomással azoknak, akik nem regisztrált tagok a lapon. A valós idejű kereső az szerkesztői felületen már több, mint egy éve létezik, csak kevésbé kiforrott formában. Most annyit tettem, hogy az egészet egy picit barátságosabbá és jobbá tettem, illetve elérhetővé varázsoltam a nyilvános felületen is.

Szólj hozzá!

A Szoborlap.hu története III.

2010.06.20. 17:00 paltamas

Még mindig 2008-ban járunk, hisz annyi szép történt abban az évben!
Kijelenthetjük, hogy ez az időszak volt a szoborlap igazi születése, hiszen az addigi blog-szerű és zárt rendszert - ha részben is, de - leváltotta a közösségi szerkesztést lehetővé tevű új keretrendszer.

 

Ebben az évben aktivizálták magukat Kozma János, Uzmari és Tünde is, akik az ország egy-egy szegletét kezdték el feldolgozni komoly alapossággal. Béla mellett ők indították be az országos gyűjtést, aminek a lap offline világban is mind szélesebb ismeretsége lett az eredménye. Mindhárman azóta is meghatározó tagjaink.

A fenti zöldség uralta a lapot 2008 első felében, aztán az augusztusi verzióváltással jött az új logó, amit Berci tervezett nekünk. Ezzel színvilágot is váltottunk, és példátlan módon azóta is ezzel a pár alapszínnel megy a lap. Példátlan, mert előtte félévente teljes hangulatváltáson mentem át. Ebből is látható, hogy lassan kiforrottabbá váltunk.

A 2008. augusztusi verzióváltás jól jellemezte az általános fejlesztési problémáimat, amit elég nehéz volt levedleni. A lap örök bétában maradt, soha nem sikerült befejeznem a keretrendszert, mert már megírása közben tudtam, hogy nem fogja kielégíteni az igényeket. Túl sok energiát tettem bele, és nem volt megfelelő tapasztalatom sem, így azt a változatot laktuk be. Holott a tervezés már 2009 elején megindult, a tényleges munka csak tavaly augusztusban, szintén egy nyaralás körül, de most ahelyett indult meg.

Amikor a munka elragad

Sok-sok egyeztetéssel és tervezéssel töltött óra Bercivel, miközben megismertem Budapest nem túl olcsó, de trendi kávézóit, sok álmodozással töltött hétvége, és lassan teljesen egybefüggő éjjelek, több hektoliter zöldtea, szerettek végtelen türelme és támogatás, teljes megzakkanásom nyugodt végignézése kellettek ahhoz, hogy a szoborlap hárompontnulla tényleg teljesen megszülessen.

...és ahogy ezt egy napokban írt bejegyzésben is kimondtam, végül megszülettünk, "Apás szülés".

Számtalan új funkcióval bővülve, de valamelyest mnég így is csupaszon, félkésznek ható megjelenésben 2010. április 26-án éjjel elindult az új verzió, amelyen június közepéig továbbra is folyamatosan dolgoztam - egy nagy közös tesztelés közepette. Itt ragadnám meg az alkalmat, hogy minden tag közreműködését, munkáját és türelmét megköszönjem, hiszen kimondhatjuk, hogy ez egy nagy közös szülés volt, mindannyian rengeteget tettetek azért, hogy a végeredmény ilyen legyen.

Az persze tény, hogy nem indult el minden tervezett dolog, de most már látom, hogy teljesen reális elérésük, hiszen ebben az új környezetben sokkal egyszerűbb fejleszteni, bővíteni.

Megtanulunk belülről megújulni

Számomra óriási tanulsága a Szoborlap-fejlesztésnek, hogy annak ellenére, hogy sokszor úgy tűnik, nem kell mindig újraírni mindent. Nem kell mindig kidobni a régit, és teljesen új alapokat lefektetve elölről kezdeni az egészet. Kell a megújulás, igen, kellenek az újdonságok és a folyamatos változás. De nincs szükség minden évben arra, hogy kukázzam az egészet és végigéljük ugyanazt a bizonytalan (bár kétségkívül izgalmas) időszakot, amikor (már megint) valami teljesen ismeretlen újat hozunk létre. Kell az, hogy megtanuljunk együtt élni dolgokkal, meglássuk bennük a bővítés lehetőségét, és felismerjük, hogyan lehet belülről javítani rajtuk.

Ezzel azt akartam -bocs, hogy kicsit hosszan- kifejezni, hogy a Szoborlap jövőre NEM lesz újraírva, és ezentúl sokkal finomabban és kíméletesebben változtatunk az egyes funkciókon, amivel egyfajta állandóságot és stabilitást szeretnék belevinni a dologba.

Szólj hozzá!

Címkék: történet

Bréking: megszületett a Szoborlap.hu tízezredik feltöltése!

2010.06.18. 16:50 Daggy

Igen, kedves látogatók, ezt is megértük! Megvan a tízezredik műlap! Ez pedig nem más, mint Ády szerkesztő által elkövetett Kislány szobor.

 

 

 

 

 

 

Gratulálunk neki, és vele együtt, nagyon közösen örüljünk! :)

Szólj hozzá!

Apás szülés

2010.06.17. 20:17 paltamas

A bejegyzés a Szoborlap.hu hírei között jelent meg, ide csak másolatban és késleltetve publikálom.

9 hónapig gömbölyödött a kicsike. Néha rúgott egyet-egyet, de általában véve elmondhatjuk, nyugodt gyerek volt. Pár napos vajúdás után csupaszon, összeszűkült szemekkel, béna végtagokkal született meg. Hárompontnullának kereszteltük el, tartva a megszokott sorrendiséget.
Hárompontnulla néha már-már messianisztikus fényben tűnt fel születése előtt, nagyon sokan várták nagyon sokféleképpen. De végre - és most már én is nyugodtan kimondom - MEGSZÜLETETT.

Indulás előtt a helyzet kísértetiesen hasonlított a 2008-as megújuláshoz. Akkor is sokat vártunk az új keretrendszertől, és akkor is hosszú vajúdás után indult el egy kezdetben még elég ügyetlen felület, és akkor is két hetes nyaralásom előtt. Persze én végig tudtam, hogy most más lesz a helyzet, mivel az elmúlt két évben egyrészt sok programozási tapasztalattal lettem gazdagabb, másrészt egymillió ötletem volt, amik nem nagyon hagytak békén, így tavaly augusztus óta nagyjából mindent beletoltam ebbe a verzióba. Nem volt értelmetlen.
A teljes szoborlap motor újraírásra került. Olyan dolgokat raktam rendbe, ami 2006 óta húzott minket. Ilyen volt a hiányzó település és alkotó adatbázis, vagy a most végre tényleg működő térképes keresés. Sok apróság van még hátra, emellett ötletek, hibajavítások és kérések is megoldásra várnak. Ezek folyamatosan csöpögtetve érkeznek majd, ahogy az idő és a lehetőségek engedik.

A publikus újítások mellett a háttér is teljesen átalakult. A közös munka segítése érdekében külön tagi kezdőlapot állítottam össze egyedi statisztikákkal, funkciókkal és új belső kommunikációs csatornákkal. Ezzel kicsit közelebb kerültünk a wikipedia-szerűséghez, de azért tartunk egy bizonyos távolságot, mivel a Szoborlapon valamennyivel könnyebb kontrollálni a dolgokat, talán.

A napokban érjük el a tízezredik műlapot! Ez az, amit az elején tényleg nem gondoltam volna... Rettentő büszke vagyok a tagokra és nagy örömmel tölt el, hogy ennyire van értelme annak, amit csinálunk.

De mást is sugall ez a szám. Képesek leszünk-e a minőséget is tartani? Kitöltött műlapokra törekszünk-e továbbra is? Marad-e az a közvetlen szellemiség, ami eddig volt jellemző? Visszatérünk-e korábbi - nem rendezett sorsú - műlapjainkhoz, és új anyagokat próbálunk felkutatni hozzájuk, gondozzuk-e őket? Hogyan viszonyulunk a rendszerhez akkor, amikor tényleg elfogynak az értékes szobrok az országban?

Ezek a kérdések foglalkoztatnak mostanában, és bízom benne, hogy kéthetes géptávolban töltött nyaralásom is sokat fog segíteni abban, hogy meglássam a zsibongás elültével kikristályosodó válaszokat, khm. :]
Mindenkinek jó munkát, jó pihenést, nyaralást, vagy épp feltöltést, kommentelést, kiegészítést és végül, de nem utolsó sorban műlap böngészgetést, bővülést, tapasztalást!

A Szoborlap.hu története II.

2010.06.17. 00:15 paltamas

Ezt a képet találtam a gépemen. A terven jól látszik, hogy a kezdeti időkben általános minimalizmus uralkodott a lapon, és a színekhez sem kifejezetten értek...

A megjelenés összhangban volt a lap szellemiségével. Enyhén nihilista, teljesen szabályozatlan és éppszülető.
A háttérben nagyjából ketten voltunk. Rajtam kívül Nagybátyám (Exit), aki kerékpárjával járva az országot lencsevégre kap sok más dolog mellett szobrokat is.
FTP-re töltögette a képeket, én formáztam és a lapra tettem őket a saját loginom alatt. Ez persze nem mehetett sokáig, az év második felében elindult a regisztráció lehetősége, így a szoborlap megnyílt, és elindultunk a wikipedia-szerű jelen felé vezető rögös úton.

Közösségi weboldallá válunk!

2007-et BenkeTomi dizájner barátom által készített új arculattal kezdtük, valamint egy folyamatosan bővülő szerkesztői táborral. Ebben az évben egyértelművé vált, hogy a korábbi szabályozatlansággal szakítani kell, a lapon megjelentek a komolyabb művészeti háttértudással rendelkező tagok is.

 

2008-ban éltük át az első nagy bummot, vagyis a több új aktív feltöltő munkája során a lap óriásit bővült. Az újonnan érkezők intenzív részvételükkel és hozzáállásukkal sokat alakítottak a Szoborlap jövőjén.

Közülük emelkedik ki időben elsőként Neszták Béla, aki a Rajna György-féle archív fotókból és szoborleltárból álló óriási és felbecsülhetetlen értékű gyűjteményt örökölte meg és mentette meg ezzel a kidobástól. A birtokában lévő óriási információ-halmaz közreadása sokban befolyásolta a működésünket, és ezzel a következő éveket is.

A szintén ebben az évben érkező Szakállberci első kommentjeinél már érezhető volt, hogy komolyan veszi ezt az egészet, így egy sörözéssel kellett nagyon gyorsan megpecsételni a pozitív benyomásokat. A dolog odáig fajult, hogy komolyabb egyeztetésekbe kezdtünk, és Berci javaslatai alapján leprogramoztam a szobor-paraméterezést, az alkotások állapotának jelölését és sok más, a minőségi munkát segítő újítást. Berci főszerkesztő-társammá vált, az oldal pedig egyre komolyabb játékszerré...

Ekkorra már teljesen átvettem a lap programozását, és a legbelső magon kívül a teljes oldal újraírásra került. Ez volt a 2.0 verzió, ami 2008. augusztusában indult, két hetes nyaralásom előtt. Örök béta...

[folyt.köv.]

1 komment

Címkék: történet

Legyünk trendik, itt a Szoborgráf!

2010.05.22. 15:10 paltamas

Gyorsan beküldök egy grafikont is, mert úgy hallom, hogy az eléggé megy mostanában! Natehát: az alábbi gráf ábrázolja a 2009. január 1. és a mai nap közötti kumulált, vagyis összesített szobor-mennyiség alakulását a weboldalon. Leolvasható ugye, hogy valahonnan 3000 feltöltött alkotás szintjéről jöttünk föl ide, a mindjárttízezer környékére.

Az ábrán nagyszerűen látható, hogy az elmúlt másfél évben az "ugrásszerű"-höz képest egy picit nagyobb növekedésen mentünk keresztül :]

Hogy mindez hogyan és miért alakult így, azt a soron következő "A Szoborlap.hu története" folytatásos melodráma soraiból olvashatjátok majd ki, érdemes tehát a készülékek előtt maradni!

[A grafikon egyébként a Szoborgráf fantázianevű SzoborLAB fejlesztésnek köszönhetően viríthat itt. Ez utóbbi kifejezés takarja azt a részleget, ahol a jövőben egyre több kísérlet lát majd napvilágot. Ezek a kísérletek persze mind béta, vagyis teszt fázisban léteznek, így is tessék kezelni őket.]

Szólj hozzá!

Címkék: grafikon szoborlab

A Szoborlap.hu története I.

2010.05.21. 18:30 paltamas

Régóta adós vagyok egy jó kis sztorizós összegzéssel, amiben kifejtem kedvenc weboldalam múltját. A közelmúltban elindult a korszakváltónak is hívható hárompontnulla verzió, így mi is lehetne magától értetődőbb: kezdjük a blogot egy kis történeti áttekintéssel. Nézzük meg, hogy honnan is indult a szoborlap.hu és milyen állomásokon keresztül jutott el oda, ahol ma tart.

A gondolat születése

2006. március vége felé "volt egy álmom", miszerint szobrokat fotózok és töltök fel egy weboldalra. A képek mellé megfelelő hangulatú versek kerülnek, az alkotások pedig térképen is megjeleníthetőek. Az álomból programozó barátomnak (VG) köszönhetően hamarosan valóság lett, június elején indult is az oldal ezzel a szoborral.

Az oldal középpontjában a fotók és a szavak álltak, ami megfelelően illusztrálta akkori hangulatomat. Kis listákkal jártam a várost. Olyan szobrokat kerestem, amelyek valamilyen szempontból megfogtak. Nem emlékek vezettek, hiszen vidékről költöztem a fővárosba '99-ben, és soha nem is volt különleges kapcsolatom a szobrokkal korábban, talán egyet kivéve.

Ez a szoborlap inkább egy szobor-blog volt, messze a mostani szabályozott rendtől, ahol egy adatlapon (műlapon) egy művet mutatunk csak be, és ahol az alkotók és települések is normális adatbázisba kerülnek.

Adatlapjaim impressziókra koncentráltak, sok esetben rengeteg alkotás került egy műlapra, vagy épp egy alkotást jártam körbe újszerűen. A műlapokra hangulatban passzoló, vagy épp a képek, a szobor által ihletett versek kerültek. Ahogy akkor írtam: "...Ezen az oldalon nem a szobrok által ábrázolt nagyságok előtt szeretnék tisztelegni, az mindenkinek a saját magánügye. Egyszerűen csak az adott valami szépsége, ami vonz - ezt szeretném megmutatni nektek. ".

Kimondhatjuk, hogy kezdetben az oldal teljesen egyszemélyes projekt volt, igazán nekem való. De az élet nem állt meg, az evolóció sodrában találtam magamat hamarosan...

[folyt.köv. tessék RSS-re iratkozni! :)]

Szólj hozzá!

Címkék: történet